Hem » Grundarbeten

Grundarbeten

Det är viktigt att din stuga står på en stadig grund. Därför kräver denna del av ditt bygge att arbetet utförs noggrant och med rätt material. Det finns många olika sätt att göra grundarbeten till sin friggebod. Vilken typ av grund man väljer beror bland annat på markförhållanden samt användningsområde. Det vanligaste och lättaste sättet är plintar men man kan också gjuta en hel platta. Isolerad platta på mark är det mest tidskrävande och dyraste grundläggningen. Om det är en enklare oisolerad redskapsbod så kan man välja bort golven och ställa den direkt på en plan asfaltsyta eller trädgårdsplattor/marksten, som då också blir golv. Kan vara lämpligt om man ska köra in t.ex åkgräsklippare, fyrhjuling eller annat. Nackdelen med asfalt eller trädgårdsplattor är att det blir mycket markfukt i stugan som behöver ventileras bort. Detta kan delvis avhjälpas med plastfolie under trädgårdsplattorna/markstenen. Om man har någorlunda plan mark kan man göra en hel “markbädd” och lägga ut cementplattor ( ca. 40x40x5 cm)som plintar. Detta kräver grävmaskin då man bör gräva ur 40-60 cm under hela stugan och fylla upp med bärlagergrus eller makadam upp till marknivå. “Markbädden” ska också packas med en “padda” så att den inte sjunker ihop efteråt. Ett annat sätt är att gräva ner cementhålsten ( ca.19x19x39). Då gräver man en grop (ca. 60 cm) under varje sten och fyller upp med makadamm som packas väl. Man bör också lägga en cementplatta under stenen för att den ska ligga stadigt och inte “kantra”. Se exempelritning för plintplan platta + sten Givetvis kan man överväga att köpa färdiga betongplintar. Dessa lämpar sig för mark som är helt plant och därmed gör att man inte behöver plintar i olika höjd. Dessa kan väga enormt mycket och kan behöva lyftas upp och ner i groparna flera gånger innan man får dom på rätt höjd. Dom bör dessutom placeras på en cementplatta i botten för att inte sjunka. Ibland är det faktiskt enklare att frakta cementsäckar, hyra/låna en blandare och gjuta plintarna själv. Då kan man gjuta en cementplatta i botten i samband med att man gjuter plinten. Jordborr kan användas för plinthål om det inte är stenigt eller mycket rötter.


plint


Man måste ändå gräva ur i botten ( ca. 10 cm) på hålet så att det blir 40-50 cm brett för en bärande platta. Med gjutna plintar har man dessutom möjlighet att gjuta in förankring i plintarna vilket kan vara lämpligt i vissa fall. Vi brukar använda “montageband”.


Montageband


Vi tillhandahåller plintplaner eller andra måttritningar oavsett vilken grundtyp du har tänkt dig. Här nedan hittar du plintplaner för gjutna plintar i papptuber till de vanligaste modellerna. Samma plintplaner oavsett om stugan är med sadeltak eller pulpettak. Samma höjd på alla plintar. Impregnerade syllar (45×95 mm) ingår till alla stugmodeller. Om du inte hittar “din” stugmodell här eller har tänkt dig någon annan grundläggning. Kontakta EJA Stugan, så skickar vi rätt plintplan. Detsamma gäller om du ska anlägga en annan variant av grund. Här kan du få lite tips på hur du gjuter plintar i papptuber. Arbetsbeskrivning för gjutna plintar I denna beskrivning använder man en “hjälpram” som även finns inritad på plintplanerna nedan.